Mai întâi să facem cunoștință cu gustările și antré-urile, preparate pe care majoritatea dintre noi le întâlnim zilnic, cu diferite ocazii, însă fără să le dăm importanța ce li se cuvine… le vedem, le mâncăm… eventual le apreciem… însă cum, cât și ce rol au, puțini sunt cei care țin cont de acestea.
*Gustările:
sunt preparate culinare, ușor digestibile, prezentate în forme variate, cu aspect atrăgător și volum mic. Se servesc la începutul mesei sau între mesele principale, în cantități mici, având rol de a influența apetitul consumatorilor atât prin gustul picant, cât și prin modul variat de prezentare. Acestea pot fi reci sau calde.
*Antré-urile:
este greșită ideea că acestea ocupă mereu primul loc în meniu, ele putând fi servite după supă, după pește sau preparatul care ține locul peștelui. Acestea pot fi compuse din preparate calde sau reci, cu sau fără os, iar spre deosebire de gustări, se servesc în cantități mai mari. Importanța pe care o au antré-urile pentru organism, este influențată în principal de alimentele din care sunt preparate, dar și de locul pe care îl ocupă în meniu. Pot să deschidă apetitul sau să dea senzația de sățietate, pot să acopere o parte din necesitățile nutritive ale organismului.