În fișa tehnologică, acestea mai sunt numite și preparate lichide, deoarece conțin o mare cantitate de lichid. Pentru prepararea lor se utilizează carne, legume și diferite elemente de adaos precum: crupe, paste făinoase, ouă, smântână, verdețuri condimentare. Prin gustul deosebit, dat de substanțele conținute de materia primă, preparatele lichide au rolul de a stimula secrețiile gastrice, deschizând apetitul și ușurând digestia celorlalte preparate din meniu. De aceea sunt situate în meniu, la început, fiind servite la masa de prânz și uneori la cină ca felul întâi.
- Supele: sunt preparate lichide, cu gust dulceag, limpezi sau îngroșate. Se obțin prin combinarea unei supe de oase sau carne, cu diferite elemente de adaos. Dacă i se aplică și procedeul de limpezire, se obține consommé-ul simplu.
* Consommé : este un preparat lichid limpede, concentrat și degresat, ce se poate servi în meniuri pregătite pentru diferite ocazii.
- Ciorbele și borșurile: sunt preparate lichide obținute din legume sau din carne și legume și se deosebesc de supe prin faptul că se acresc. Componentele de bază ale ciorbelor și borșurilor, sunt: elementul lichid, carne (pentru cele cu carne), legume diferite, elemente de adaos (orez, paste făinoase, făină, ouă, smântână, iaurt, lapte), elemente de acrire, verdețuri condimentare.
Lasă un răspuns