Crema de zahăr ars, este un desert delicios foarte simplu, care te încântă atât prin gust cât și prin aspectul plăcut, rafinat. Nu este greu de făcut, după cum veți vedea.
În rețetare și pe net se găsesc zeci de rețete pentru crema de zahăr ars, fiecare după gustul și imaginația sa… așadar, vă prezint și eu o rețetă, așa cum o fac eu.
Timp de preparare: 15 – 20 min.
Timp de coacere: 30 – 40 min
Vase / ustensile:
- un vas bain-marie sau două vase care să încapă unul în celălalt. (poate fi o cratiță și o tavă mai adâncă)
- un vas adânc pentru amestecul compoziției
- un tel sau un mixer
- o răzătoare
! Indicație : În lipsa vasului bain-marie se pot folosi două oale / cratițe (una mică și una mare) sau orice alte vase care ar putea improviza un bain-marie, ținând cont că vasul în care se va coace crema, trebuie să stea și pe foc, pentru a fi glazurat cu zahăr. Deasemenea, vasul trebuie ales și în funcție de ce grosime vreți să aibă stratul de cremă: pentru un strat subțire, vă trebuie un vas mai întins; pentru un strat mai gros, aveți nevoie de un vas cu suprafață mai mică și mai înalt. Pe scurt, vasul în care se va coace crema, nu trebuie să stea direct pe fundul sau grătarul cuptorului, deoarece crema nu va mai fi cremă, va căpăta aspect de burete și cu siguranță se va prinde de fundul vasului. De aceea este indicat ca vasul de gătit să stea într-un alt vas cu apă, astfel încât între fundurile celor două vase să fie un strat de apă.
Ingrediente pentru 6 – 8 porții:
- 1L lapte (cel puțin 3% grăsime) * Dacă laptele este crud (proaspăt), se fierbe; dacă este pasteurizat, nu mai este necesară fierberea.
- 8 ouă
- 250g zahăr + încă 6 linguri de zahăr pentru tapetat
- un vârf de cuțit de sare
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- 1linguriță esență de rom ( atenție… nu rrom 🙂 )
- coaja de la o lămâie mică și/sau coaja de la o portocală (tot mică 🙂 )
Preparare:
- Ouăle se sparg într-un vas mai adânc, apoi presărăm praful de sare și le lăsăm așa până terminăm următoarele operațiuni 🙂
- În vasul în care vom coace crema, punem 6 linguri de zahăr, apoi pe foc mediu vom amesteca ușor până ce zahărul se topește și devine caramel. Atenție! dacă ardeți zahărul prea mult, siropul cremei va fi amar.
- Când ați obținut un caramel de un brun deschis, plăcut, luați imediat vasul de pe foc și cu mare atenție să nu vă opăriți, răsuciți ușor vasul astfel încât caramelul să tapeteze uniform, întreg fundul vasului, iar pereții (vasului, nu ai bucătăriei 🙂 ) de cel puțin o palmă.
- Lăsați vasul să se răcească.
- Încingeți cuptorul undeva la 150 – 160 °C
- Dați pe răzătoare coaja de lămâie și/sau portocala.
- Cu telul sau mixerul, începeți și amestecați bine ouăle, încorporând treptat zahărul, zahărul vanilat și/sau esența de rom și coaja de lămâie / portocală.
- Când totul a devenit o compoziție spumoasă, adăugați treptat laptele care trebuie să fie la temperatura camerei și amestecați până se omogenizează totul.
- Turnați compoziția în vasul tapetat cu zahărul caramel.
- Așezați vasul pe bain-marie sau intr-un alt vas (tavă) cu apă.
- Introduceți la cuptor pentru 30 – 40 min.
Crema de zahăr ars, este gata dacă atunci când înclinăm vasul, se desprinde ușor de pe pereții acestuia, până la fund.Când este gata, scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească, apoi, când este destul de răcită, se introduce la frigider, pentru cel puțin o oră.
Atenție ! dacă vă iubiți frigiderul, nu introduceți nimic fierbinte în acesta.
La servire, scoateți crema de zahăr ars din frigider și răsturnați cu atenție pe un platou mai adânc, deoarece lasă destul sirop.
Se porționează după imaginație și se servește în farfurii individuale, glazurat din abundență cu siropul rezultat.
Opțional, crema de zahăr ars poate fi însoțită de puțină frișcă și/sau puțină nucă, fin măcinată.
Poftă bună!
Arata delicios! Felicitari!!!