Că tot este sezonul salatelor, am decis să onorez prima rețetă din această categorie, cu o salată grecească.
O salată foarte delicioasă, colorată și plină de sănătate. O salată pe care o veți găsi în Grecia într-un mod de preparare diferit, de la restaurant la restaurant, cu atât mai mult în familiile grecești și cu atât mai mult în restul lumii. Și aici doresc să-i contrazic ferm, pe autorii multora din site-urile din România și nu numai, mai ales cele gen copy – paste, care insistă enervant că rețeta lor este originală… rețeta rețetelor, rețeta mamă, etc. și că nu se face altfel decât așa cum spun ei. Dacă se documentau înainte să scrie (sau să dea copy-paste) măcar pe câteva site-uri grecești , cu ”Gogu translate 🙂 ” ar fi observat că se prepară în diverse moduri, ingredientele ”tradiționale” și nelipsite , fiind roșiile, castraveții, ceapa roșie, ardeiul gras, măslinele, brânza feta , oregano, sare, piper și ulei de măsline. Cei care ați avut sau aveți ocazia să savurați această salată în Grecia, veți observa ca este diferită, așa cum am scris mai sus, de la restaurant la restaurant și cu atât mai mult în familiile grecești. .. nu cum spun unii că o găsiți la fel peste tot. Unii adaugă și salată verde sau rucola, (ceea ce în Grecia nu am văzut),crutoane sau pâine de secară, alte feluri de brânză decât feta, etc…. fiecare personalizează după cum dorește și după ce are la îndemână. Însă a insista că salata grecească se prepară doar într-un singur mod, mi se pare o prostie din neștiință, atât timp cât acestă salată, se prepară divers, chiar ”la ea acasă”.
Ei bine, salata pe care vreau să o prezint, este din sursă 100% grecească , insulară:) și este o variantă pe care am avut ocazia să o savurez în Grecia, în 2006.
Timp de preparare: 10 – 15 min.
Ingrediente pentru 2 – 4 porții:
- 2 roșii mari
- 2 castraveți cornichon medii sau un castravete lung, potrivit
- un ardei gras mediu
- o ceapă roșie medie (poate fi și una mare, dacă vă place ceapa… grecilor le place)
- 50 g măsline marinate, gen Kalamata (în lipsă, puteți folosi și măslinele obișnuite, în saramură, însă nu vor avea aceiași savoare)
- 100 – 150 g brânză feta de capră sau oaie (bineînțeles, puteți utiliza orice altă brânză gen telemea, care vă place sau aveți la îndemână)
- 2 felii de paine de secara sau intermediară (puteți folosi și crutoane)
- o linguriță oregano uscat
- sare și piper după gust
- 2 – 3 linguri de ulei de măsline, de preferință presat la rece
Preparare:
Spălați bine roșiile, castraveții și ardeiul gras.
Tăiați roșiile, felii mai groase sau cum vă place; castraveții îi curățați sau nu de coajă, îi tăiați rondele; ardeiul gras, după ce îl curățați de semințe, îl tăiați fâșii sau rondele; ceapa, după ce o curățați și spălați, o tăiați rondele.
Adăugați măslinele, oregano, sare și piper după gust.
Atenție ! Când adăugați sare, țineți cont că măslinele și brânza, sunt și ele sărate.
Amestecați salata o singură dată, doar în momentul servirii, când adăugați uleiul de măsline, pâinea ruptă bucățele mai mari și brânza tăiată cubulețe ( 1cm x 1cm).
Să aveți poftă !
Lasă un răspuns