Deși e mult mai simplu să cumperi maioneză de la magazin, gata făcută, nici una cât de renumită ar fi , nu se compară cu maioneza preparată în casă. De ce?… păi în primul rând la cea de casă, știi sigur ce conține și este făcută cu mâinile tale, așa cum îți place, pe când la cea de magazin nu poți fi sigur niciodată pe calitatea și compoziția ei, ca să nu mai amintesc și de ”porcăriile chimice” pe care toate le conțin, mai mult sau mai puțin. Cele din comerț, cu siguranță nu conțin ouă… în cel mai bun caz conțin extracte sau arome de ouă: În general conțin tot felul de aditivi, uleiuri vegetale hidrogenate, conservanți, antioxidanți, coloranți, arome artificiale, etc.
Așadar, nu sunt adeptul maionezei din comerț, și nici nu voi fi atât timp cât o pot prepara foarte simplu și gustoasă, chiar la mine acasă.
Un alt motiv pentru care mulți preferă maioneza din comerț, este acela că le este frică să nu se taie…. pentru că mulți au fost dezamăgiți de eșecul unei maioneze sau a mai multora.
Ei bine, dacă urmați rețeta cu atenție, nu are cum sa se taie. Și lăsați la o parte miturile din popor, precum că maioneza se taie dacă amesteci în sens invers, dacă ești nervos sau dacă pui ouăle direct din frigider.
Vă asigur că sunt doar mituri pe care eu le-am testat și le-am ”dărâmat” , chiar de curând.
Maioneza se taie din trei mari motive: fie ați pus prea mult ulei de la început, fie ați adăugat ulei pe parcurs, fără a asimila complet uleiul anterior, fie nu ați folosit o viteză de batere constantă, iar la un moment dat ați redus viteza într-un moment critic al legării maionezei.
Maioneza poate fi făcută în diverse moduri, și diferite cantități și combinații ale ingredientelor. Puteți face maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert și unul crud, două fierte unul crud, două crude unul fiert, doar din gălbenuș crud, etc. iar cantitatea de ulei, în funcție de cât de voluminoasă, pufoasă sau cremoasă doriți să fie maioneza. De obicei se pune ulei, atât cât considerați că maioneza vă este pe plac.
Dacă v-am convins, atunci să trecem la treabă! 🙂
Timp de preparare: 10 min
Ustensile / vase:
- un vas adânc, preferabil cu fundul rotund, pentru o amestecare mai bună
- un tel sau lingură de lemn sau mixer
Ingrediente pentru cca. 300 – 350g de maioneză:
- un gălbenuș crud
- un gălbenuș fiert
- 250 ml ulei
- o linguriță de muștar simplu
- o linguriță de suc de lămâie
- sare după gust
Preparare:
În vasul în care l-ați ales să faceți maioneza, puneți gălbenușul crud și cel fiert, muștarul, zeama de lămâie,presărați sarea și amestecați constant, până se dizolvă gălbenușul fiert și ați obținut o pastă omogenă. În acest moment, începeți și adăugați puțin câte puțin, în fir subțire uleiul, amestecând continuu. Atenție! Pentru a elimina riscul de a tăia maioneza, nu puneți alt ulei până nu se asimilează în totalitate cel dinainte.
Continuați cu uleiul și amestecați continuu și constant, până obțineți o emulsie fină, de consistența dorită.
Maioneza este un sos emulsionat rece, ce se poate servi imediat sau poate fi păstrat mai multe zile la frigider, într-un recipient închis ermetic.
Poate fi servită ca atare, pe pâine, crochete ca și gustare, sau poate fi adăugată în compoziția diferitelor salate.
Prin adăugarea unor ingrediente, din maioneză se pot obține și alte sosuri delicioase.
Utile: dacă s-a tăiat maioneza, nu disperați… cu puțină răbdare și cu calm, o puteți reface cu una din variantele următoare:
- scurgeți ușor uleiul, puneți câteva picături de apă sau zeamă de lămâie sau oțet sau o linguriță de muștar și amestecați. Când s-a refăcut, reîncorporați cu atenție uleiul scurs, amestecând până la omogenizare.
- într-un alt vas, adăugați fie un gălbenuș crud, fie unul fiert și amestecați adăugând câte puțin maioneza tăiată, din care ați scurs uleiul. Când s-a refăcut, reîncorporați cu atenție uleiul scurs, amestecând până la omogenizare.
Succes la o maioneză așa cum vă doriți!
eu pun o buacatica de cartof fiert , facut piure , o data cu ouale, shi apoi incep a turna ulei , nu se taie , in veci …se poate turna ulei cat se vrea , fara sa se taie …
V-as ruga sa imi raspundeti si mie daca se poate…de ce se lasa uleiul din maioneza? A doua zi cand scot mancarea de la frigider uleiul sta pe fundul vasului. De ce?
Bună Mariana! Ms pentru întrebare… o întrebare de baraj, să fiu sincer :), dar voi încerca să-ți fiu de folos cumva.
Pentru început, trebuie să știi că formarea maionezei, este posibilă datorită lecitinei conținute de gălbenușul de ou. Fără această lecitină, uleiul nu s-ar putea amesteca cu apa sau cu alte ingrediente lichide sau care conțin lichid, în special apă. Lecitina, este un emulsifiant care defapt nu face altceva decât să țină împreună moleculele de apă cu cele ale uleiului. Este elementul de legătură, un liant, dar nu le combină, nu le amestecă, pentru că acest lucru este imposibil. De exemplu, dacă încerci să amesteci apă cu ulei, probabil vei reuși să obții o emulsie, dar care se va separa imediat, deoarece moleculele celor două ingrediente, nu se pot combina, nu pot sta împreună. Aici intervine lecitina, care va reuși să țină împreună elementele, formând emulsia pe care noi o numim maioneză. Acum… legat de întrebarea ta… ar fi mai multe cauze pentru care se separă uleiul la frigider, cele mai plauzibile fiind temperatura și conținutul de ulei și lecitină (gălbenuș). Temperatura prea mică sau prea mare, face ca uleiul să se separe, deoarece acesta are un punct de lichefiere și solidificare, diferit de celelalte ingrediente conținute de maioneză. Deci, cum uleiul este elementul ”ostil” acesta fiind mai greu de ”ținut în frâu”, la diferențe de temperatură iese imediat din joc. În celălalt caz, legat de conținutul de ulei și lecitină… se poate separa, dacă maioneza conține prea mult ulei și prea puțină lecitină (gălbenuș), aceasta din urmă, fiind insuficientă pentru a menține legată toată cantitatea de ulei. În acest caz, fiind necesar ceva mai mult gălbenuș, câteva picături de apă, etc, pentru a crea un echilibru. Drept să-ți spun, mi-e nu mi s-a întâmplat asta până acum, iar maioneză, slavă Domnului, am făcut kilograme până acum :). În schimb eu folosesc întotdeauna un gălbenuș în plus față de cantitățile obișnuite. Încearcă rețeta mea, poate va fi mai pe placul tău 🙂
Sper că măcar un pic, ți-am răspuns la întrebare. Toate cele bune!