A inflorit socul… și ar fi păcat să nu profitați din plin și să vă preparați deliciosul suc al copilăriei. O băutură, plăcută, cu amintiri și demnă de respectat dacă este să luăm în calcul și proprietățile sale terapeutice.
Aceasta este rețeta mea, o variantă simplă din zecile de variante existente.
Timp de preparare și fermentare: aproximativ 3 – 4 zile
Vase / ustensile:
- un borcan de 5 l (poate fi și un vas din lut, găleată sau oală)
Ingrediente pentru 5 l de suc:
- 15 flori mari de soc
- 250 – 300 g miere de albine (sau 500 – 600 g zahăr)
- 1 – 2 lămâi mari
- 5 l de apă rece
Util: Am folosit mierea de albine în loc de zahăr, deoarece este mai sănătoasă, dă un pic de aromă și culoare dar grăbește și procesul de fermentație. Vă recomand să nu folosiți drojdia de bere, deoarece va schimba neplăcut gustul natural al socului. Drojdia doar grăbește fermentarea, dar schimbă și gustul și va oțeți mai repede sucul.
Preparare:
Puneți florile de soc pe fundul borcanului. Tăiați lămâia în felii groase și stoarceți pe jumătate, deasupra florilor, așezați apoi feliile deasupra, turnați mierea de albine și apă rece, cât să acoperiți totul de un deget deasupra. Amestecați, acoperiți și lăsați 24 de ore într-un loc ferit, în bătaia soarelui.
După 24 de ore, completați cu restul de apă, amestecați, acoperiți și lăsați să fermenteze cca. 2 – 3 zile, dacă se poate în bătaia soarelui.
Când este gata, strecurați sucul și turnați-l în sticle până sus, fără goluri de aer și puneți-le la frigider.
Se servește rece.
Succes!
Lasă un răspuns