Astăzi, vă propun o prăjitură mai specială, ce îmi place foarte mult și sunt absolut sigur ca și voi veți rămâne încântați de ea. Este specială atât prin ingredientele conținute, dar mai ales prin tradiția sa. Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie (27 August), este o prăjitură de post, foarte populară în Grecia, aromată, deosebit de gustoasă și foarte simplu de făcut. Există numeroase rețete, diferite foarte ușor între ele, însă din nici una nu lipsește uleiul de măsline și scorțișoara. Conform tradiției, rețeta acestei prăjituri nu trebuie să conțină decât 9 ingrediente, nici mai mult nici mai puțin. Nu întâmplător a fost aleasă cifra 9 considerată magică, aceasta având o semnificație aparte în numerologie și misticism. Atunci când prăjitura este preparată în scop religios de către cei ce au nevoie de ajutor divin, în timpul preparării se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie și pentru mama acestuia, pe care a iubito foarte mult, dar care a fost păcătoasă. Se spune că în timpul patimilor sale, Sfăntul Fanurie s-a rugat astfel:” oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie, să fie ajutat”. De aici a apărut și tradiția ”fanuropitei” , când credincioșii aflați în necaz, coc această prăjitură, o duc la biserică și o împart doar săracilor, timp de nouă zile de Luni, iar în a zecea zi de Luni, coc o plăcintă de mere pe care la fel, după ce o duc la biserică, o împart săracilor.
Acestă prăjitură, se poate face în orice zi a anului în afară de Duminică, dar în special pe 26 August, în ajunul sărbătorii Sfântului, iar pe 27 se împarte. În județul Brăila, la Biserica Greacă, în fiecare zi de Luni se oficiază acatistul Sfântului Fanurie, iar în acest caz, prăjitura se coace în aceiași zi.
Rețeta pe care o propun, este obținută de mama mea,de la o mănăstire din Grecia, ce poartă hramul Sfântului Fanurie și indiferent că o veți prepara în scop religios, sau pentru a vă delecta cu un desert foarte plăcut, sățios, sunt sigur că o veți aprecia.
Dacă v-am convins, haideți atunci la treabă:
Porții: destul cât să guste cel puțin 20 de persoane sau 6 pe săturate 🙂
Timp total de preparare: aprox. 1 oră, din care:
– Pregătire: 10 – 15 min.
– Coacere: 45 – 50 min.
Ustensile / vase de lucru:
- un vas pentru amestec
- un storcăror de fructe
- un mixer
- o tavă rotundă cca. 30 cm diametru (în lipsă. puteți folosi orice altă tavă mai întinsă aveți)
Ingrediente:
- 1,5 kg portocale (cca. 4 portocale mari)
- 400 g zahăr
- 800 g făină de patiserie ( tip 000)
- 400 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
- 100 g miez de nuci mărunțit
- 100 g stafide negre
- 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță rasă praf de scorțișoară
- 1 linguriță rasă praf de cuișoare
Preparare:
Deoarece compoziția se prepară rapid, mai întâi încingeți cuptorul la 180 °C
Spălați bine portocalele, apoi radeți cca. o lingură de coajă. În funcție de ce storcător de fructe sau robot de bucătarie aveți,extrageți bine sucul de portocale și încercați să recuperați inclusiv pulpa care trebuie să fie pastă. În vasul de amestec, puneți zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa și coaja rasă de portocale și amestecați. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente ( nuca, stafidele, praful de scorțișoara și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de măsline, apoi băgați la cuptor pentru 45 – 50 minute.
Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu un pai sau scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.
Când este gata, scoateți prăjitura din cuptor și lăsați să se răcească, deoarece este mult mai gustoasă rece.
Atunci când coaceți această prăjitură doar să vă delectați cu familia sau prietenii, puteți presăra deasupra zahăr pudră.
Spor la copt ! 🙂
am facut prajitura si sincer este foarte gretoasa nu stiu de ce de la ulei ? nu prea a fost pe placul nimanui chiar imi pare sincer rau
De cati ani cunosc aceasta prajitura si din cate sute, poate chiar mii de persoane care au gustat-o, sunteti singura persoana care se plange ca nu-i buna 🙂 . Cu siguranta si cu parere de rau, ori nu ati respectat intocmai cantitatile si/sau ingredientele, ori nu va pricepeti, sau si una si alta. Sau poate vrea sa fie doar un comentariu rautacios…
Si eu fac aceste slujbe la biserica Buna Vestire(Greaca) din Braila.
Eu am citit acum catzva ani acatistul sf Fanurie , 40 de zile ,
am primit un suma de bani , chiar de ziua mea de nashtere , dar nefiind acasa , am luat banii a doua zi de ziua sf Fanurie ,
Am ramas ff surprinsa , cum mi-a rasplatit sfantul …. shi sa iau acei bani , mandatul de la poshta , chiar pe 27 august …shi nu pe 26 august , cand a venit poshtaritza .
Mi-am cumparat icoana MAICII DOMNULUI ,,UMILENIA ,, CARE AM DORIT-O ..
ACESTA A FOST DARUL MEU DE ZIUA MEA DE NASHTERE , DE LA SFANTUL FANURIE .
ACESTE FANUROCOPITE , NU LE-AM FACUT NICIODATA , I-MI PARE RAU …DAR AICI UNDE SANT , NU AM BISERICA ORTODOXA , SHI NICI NU AAM CUI IMPARTZI .
SANATATE LA TOTZI CARE AM SCRIS ACESTA RETETA SHI LA TOTZI | TOATE CARE CITESC .
DOAMNE AJUTA !
RODICA-STEFANIA
REGGIO EMILIA , ITALIA
La Constanta slujba se face numai vineri seara la biserica greaca cum sa procedez nu pot sluji 10 zile la rand doar 10 vineri.
DRAGA ELANA, STIU BISERICA DIN CONSTANTZA , FF FRUMOS SLIJESHTE PARINTELE GHEORGHE , M-A CITIT DE FF MULTE ORI .ERA SHI D-NA MIHAELA COADA ,MULTA SANATATE D-NA ELENA STEFAN , REZOLVARI SHI RUGATZI-VA SHI PTR. MINE >
DOAMNE AJUTA
stefania_rodica@yahoo.com
Reggio Emilia , Italia
BUNA ZIUA!am fost in Grecia si am facut aceasta prajitura ., acolo au un program , in fiecare zi si de3ori pe zi ,, numai Duminica nu se citea .Duceam. prajitura la biserica sa o citeasca preotul si imparteam (la saraci se zice ) si opream pt mine si cei din casa cite o bucatica ,am simtit o putere divina care ma proteja ,SI NU POT MINCA NICIODATA DIN PRAJITURA FARA SA O DUC LA BISERICA ,SIMT ca nu are acelasi gust ,Aceasta reteta este originala .Daca ati observat ca nu are sare ,si are 9 ingrediente pt ca in pustiu SF,FANURIE numai aceste ingrediente le -a avut la indemina si a vrut sa faca o prajitura deosebita sa fie ceva special pt mama sa ,cind imparteam spuneam ,SA FIE IERTATA MAMA LUI SF. FANURIE ,.cu greu am optinul reteta originala ,mai stiu si alte retete asemanatoare , cu mai multe ingrediente dar nu au acelasi gust, asta e speciala .Este c-am scumpa dar se merita ,si nu poti minca prea mult ,.Se zice ca trebuie sa muncesti la ea mult si cu rugaciune ,batrinele o amesteca cu mina ,si se pune prima data zaharul si uleiulsi se freaca cu mina pina se dizolva zaharul,si dupa aceia se pun celelalte in timpul amestecarii se pune dorinta pt care faci prajitura ,eu folosesc lingura de lemn sau tel,pt amestecare.POFTA BUNA !Si sa vi se implineasca dorintele .(La noi se duce 9 zile ,numai lunea piine si a zecea se face prajitura de post si se imparte .cite bordee atitea obiceie.