Din plictiseală, și pentru că vroiam să fac și un mic experiment, s-a născut această rețetă, delicioasă cum nu mă așteptam. Un somon suculent, cu un sos dulce acrișor, cu aromă de vin și cocos. Pentru cei care iubesc ineditul în bucătărie, este numai bună de încercat.
Porții: 2
Timp total de preparare: aprox. 35 min.
Ustensile / vase de preparare:
- o tigaie pentru prăjit
- un tifon
Ingrediente:
- 2 felii de somon
- 200 ml vin alb sec
- o nucă de cocos
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 2 – 3 căței de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 – 3 frunze de busuioc proaspăt
- jumătate de linguriță, boabe de muștar
- un vârf de linguriță, piper negru proaspăt măcinat
- jumătate de linguriță, pastă de chili ( sau unul – doi ardei iuți tăiați mărunt)
- sare după gust
Preparare:
Extrageți sucul din nuca de cocos,( îl puneți deoparte, nu-l beți 🙂 ) apoi spargeți coaja și dați pe răzătoare, 1/3 din pulpă. Din pulpa ce rămâne întreagă, tăiați cubulețe circa două linguri.
Usturoiul se curăță și se spală, apoi se taie mărunt
Somonul se rumenește puțin pe ambele părți, în tigaia bine încinsă, cu uleiul de măsline.
Sfat: nu adăugați la somon sare , piper sau alte condimente, ci lăsați-l să aibă gustul său natural. În combinație cu sosul de vin, dulce acrișor, puțin sărat și picant, veți simți o ”explozie” de arome în gură.
Se adaugă vinul și sucul de cocos în tigaie, peste somon, se acoperă și se înăbușe circa 4 – 5 minute, după care se scoate somonul din tigaie.
Peste sosul format, adăugați nuca de cocos rasă, sucul de lămâie și piperul, acoperiți și lăsați să dea în fiert la foc mic, pentru 10 minute.
Odată scurse cele 10 minute, temperați puțin sosul, să nu vă opăriți, apoi strecurați-l prin tifon, strângând bine, să stoarceți pulpa rasă de cocos. Sosul astfel strecurat, îl puneți din nou în tigaie, adăugând boabele de muștar, usturoiul, pulpa de cocos cubulețe, pasta de chili, și dați în fiert până capătă o consistență mai groasă. Acum potriviți de sare, adăugați frunzele de busuioc, spălate și mărunțite, apoi stingeți focul. Turnați sosul peste feliile de somon, puteți presăra și puțin busuioc mărunțit cu degetele, și serviți.
Mic secret: Sarea este bine să fie adăugată la urmă, mai ales atunci când în rețeta respectivă, se folosesc mai multe condimente și ierburi aromatice. În alimentația unde nu este permisă sarea (sau este permisă foarte puțin) , condimentele și ierburile aromatice, pot înlocui cu succes sarea. De aceea, sarea este bine să fie adăugată la urmă, după condimente, deoarece veți simți nevoia să adăugați mai puțină sare. Adăugând mai întâi sarea, apoi condimentele, puteți avea surpriza ca mâncarea să vi se pară prea sărată apoi.
Vă doresc poftă mare!
Lasă un răspuns