O rețetă mediteraneană simplă, rapidă și foarte gustoasă. Midiile gratinate pot fi un ideal aperitiv la o cină gustoasă, bazată pe pește.
Porții: 4
Timp total de preparare: 40 minute, din care
– preparare – 30 minute
– gratinare – 10 minute
Ustensile / vase de preparare:
- un cuțit mic (sau cuțit special, pentru cine are așa ceva)
- un burete de sârmă
- un tifon
- două vase mici
- o tavă pentru cuptor
Ingrediente:
- 1 kg de midii proaspete (atenție mare la acest detaliu)
- 2 căței de usturoi
- 100 g pesmet granulat
- 50 g parmezan ras fin
- 30 g pătrunjel proaspăt
- un ardei iute mic
- jumătate de lămâie mică
- 2 linguri de ulei de măsline presat la rece
Preparare:
Midiile se spală bine cu apă rece, se curăță de alge și eventuale depuneri, cu un burete de sârmă. Odată spălate și curățate , se trece la desfacerea lor, deasupra unui vas, cu mare atenție, cu cuțitașul, astfel încât toată pulpa să rămână într-o singură jumătate a cochiliei.Recoltați apa rezultată de la scoici.
UTIL – CUM SE DESCHID MIDIILE CRUDE: se ține scoica într-o mână, mai precis între degetul mare și celelalte degete, cu partea rotunjita către interiorul palmei. Se împing valvele cu degetele în direcții opuse, ca o foarfecă, apoi introduceți vârful cuțitașului între valve și împingeți de jur împrejur ca și cum ați tăia. În momentul în care veți ajunge la punctul de legătură al valvelor veți întâmpina ceva mai multă rezistență din partea ligamentului elastic. Odată tăiat acest ligament, veți reuși să deschideți cu ușurință scoica. Cu cuțitașul sau cu o linguriță, strângeți toată pulpa într-o singură valvă. Așezați în tavă sau pe un platou jumătățile cu pulpă, una lângă alta. Jumătățile goale, le puteți arunca.
NOTĂ: Efectuați acestă operațiune deasupra unui vas curat, pentru a recolta apa rezultată de la scoici. Acestă apă nu se aruncă, ci se va folosi la procesul de preparare a scoicilor. Una din marile greșeli la gătitul scoicilor, este aruncarea apei rezultate.
După terminarea operațiunii de curățare și desfacere a scoicilor, se trece la următoarele operațiuni:
– pătrunjelul se spală și se taie mărunt de tot, usturoiul se curăță și se taie mărunt sau se pisează, ardeiul iute se spală se curăță de semințe și se taie mărunt.
– într-un vas, se amestecă bine parmezanul, pesmetul, pătrunjelul, usturoiul, ardeiul iute și jumătate din apa de la scoici, filtrată prin tifon.
– cu acest amestec umpleți fiecare jumătate de scoică, acoperind pulpa.
ATENȚIE! După cum ați observat, din ingrediente lipsește sarea. Nu adăugați sare la preparare, deoarece scoicile de mare sunt destul de sărate, plus că în compoziție aveți și parmezanul care este și el sărat.
– așezați scoicile una lângă alta pe tava de cuptor, adăugați câte un fir de ulei de măsline pe fiecare scoică, stropiți cu suc de lămâie și gata.
– băgați tava la cuptorul bine încins dinainte la 200°C, pentru aproximativ 10 – 15 minute.
– după primele 5-7 minute, scoateți tava din cuptor, cu atenție, și stropiți fiecare scoică cu restul de apă rămasă de la desfacere. Băgați iarăși la cuptor și continuați gratinarea.
Se servesc imediat.
Vă doresc poftă mare!
Lasă un răspuns