Oțetul de mere cu miere, poate fi considerat un medicament minune… un medicament natural și un condiment care nu ar trebui să lipsească din nici o casă. Rețeta propusă, este făcută de mine după îndelungi căutări (eșuate) prin diverse surse și este excelentă atât din punct de vedere al gustului, cât și al proprietăților curative. Am demonstrat încă o dată, că atunci când se vrea a face ceva, este deajuns să pui creierul să lucreze, și nu este nevoie să umbli după tot felul de sfaturi care de multe ori se dau după ureche. Așadar, această rețetă (muncită la propriu) vine în întâmpinarea celor care vor să-și facă singuri acest oțet, în mod natural și nu în ultimul rand și cel mai important, înarmați cu multă răbdare 🙂 . De ce atâta răbdare?… Pentru că, după cum spune și vorba ”încetul cu încetul, se fabrică oțetul” :). Așa că, dacă aveți de gând să obțineți oțetul cât mai repede și folosind drojdii sau alte metode de accelerare a fermentației… vă recomand să căutați rețete în altă parte… Aici trebuie să vă înarmați cu răbdare :). În cel mai rău caz, puteți folosi acea ”gelatină” care se formează la oțetul de casă, pentru cine are deja așa ceva, dar cum mă adresez celor care vor să o ia de la zero, răbdarea este unul din ingredientele principale :). Pentru un oțet bun, nu este nevoie să se folosească drojdie de bere sau pâine înmuiată, etc.
Să începem…
Vă voi spune exact cum am procedat eu…
Cantitate: aproximativ 2 litri
Timp de preparare: 5 – 10 minute… Oțetul însă, îl vedeți după cel puțin 3 LUNI :)… deci răbdare!
Ustensile / vase de preparare:
- un borcan de sticlă de 3 litri, cu gura cât mai largă (excelent, dacă aveți o putină din lemn)
- un tifon
- un vas mare, nemetalic (excelent dacă este din lemn)
- un zdrobitor, pistil, mai, etc. nemetalic (excelent dacă este din lemn)
- o lingură de lemn, lungă
Ingrediente:
- 1,5 – 2 kg mere românești, de casă dacă aveți posibilitatea.
- 300 g miere de albine
- apă fiartă și răcită, cât să puteți ține degetul în ea.
Recomandări:
- Evitați să folosiți mere din import, mai ales cele mari frumoase care-ți fură ochii. Veți avea surpriza să nu obțineți oțet nici după șase luni.
- Nu folosiți drojdie!
Preparare:
Am spălat bine merele și am îndepărtat părțile stricate, unde a fost cazul.
În vasul nemetalic, cu un zdrobitor nemetalic :), am zdrobit merele (nu prea mult).
Am pus merele zdrobite în borcan, am adăugat jumătate din mierea de albine, apa fiartă și răcită, cât să acopere merele, și am amestecat cu lingura de lemn.
Am acoperit borcanul bine, cu un tifon fin, să nu intre musculițe înăuntru, și am pus într-un loc întunecat, la temperatura camerei (în bucătărie, undeva jos, este foarte bine).
Am amestecat în borcan, o dată pe zi timp de o lună în care începuse fermentația, destul de bine.
După o lună, am strecurat bine merele printr-un alt tifon, am repus în borcan ”viitorul oțet” 🙂 , am adăugat restul de miere de albine, am completat până aproape de gura borcanului cu apă fiartă și răcită, am acoperit din nou cu tifon și iarăși la loc întunecat la temperatura camerei. Timp de o lună am amestecat cu lingura de lemn, o dată pe zi, apoi în ultima lună nu am mai amestecat deloc.
Când s-au scurs trei luni, oțetul ar trebui să fie gata. Puneți-l în recipiente din sticlă, bine închise și păstrați-l la loc închis și răcoros.
Mâzga (gelatina) ce se formează deasupra, o puteți folosi la accelerarea preparării viitorului oțet.
Am început prepararea oțetului la începutul lunii Aprilie, iar la sfârșitul lunii Iulie am avut un oțet excelent, limpede, de o culoare aurie.
Vă doresc mult succes în prepararea oțetului!
Câteva din proprietățile oțetului de mere cu miere:
- excelent la salate
- întărește sistemul imunitar
- reglează nivelul de colesterol
- este un antibiotic natural și antiseptic
- excelent în curele de slăbit și detoxifiere
- îmbunătățește digestia
- calmează durerile musculare
- combate răceala
- reumatism
- insomnie
Atenție! Ca medicament, oțetul trebuie dizolvat mai întâi în apă, deoarece nedizolvat poate produce arsuri ale gâtului, sau deteriorări ale smalțului dinților. Oricum, în anumite cazuri (gravidanță, osteoporoză, etc) înainte de al folosi ca medicament, apelați mai întâi la sfatul unui medic.
cum se pastreaza gelatina formata,pana la urmatoarea tura de otet
Gelatina o poti pastra intr-un borcan cu putin otet si pus la frigider. (atentie!… nu in congelator!) Eventual, din cand in cand se controleaza sa nu ramana fara otet sau sa se altereze. Daca este destul de consistenta si compacta, se poate clati usor cu apa rece si repusa in borcanul cu otet la frigider.
Sper sa-ti fi fost de folos! 🙂
Buna seara!
Multumesc frumos,problema ramane gelatina aceea,sper sa pot face rost….Seara frumoasa si un weekend la superlativ!!
Salut Rafikana!
Buna reteta,merita incercata.Eu as fi vrut o reteta cu otet din vin,parintii mei au la tara vin alb f. vechi si cred eu ca, se preteaza la prepararea otetului de casa…ar fi mai bun decat cel din comert…
Seara frumoasa!
Draga miluka36, ma bucur ca apreciezi efortul meu 🙂 … o reteta cu otet din vin nu am una oficiala pe care sa o fi probat, dar nu este absolut greu deloc sa faci. Se poate face otet di orice vin. Tu spui ca ai vin vechi… eu spun ca ar fi un pacat sa-l strici 🙂 dar iti respect dorinta. Stiu ca-ti mai scrisesem undeva cum sa faci, dar iti mai scriu si aici. Mai pe scurt, vinul se dilueaza cu apa daca este tare (peste 12 -14 procente), daca nu, se lasa asa si se toarna in borcane cu gura mare. Daca trebuie diluat, atunci pui o parte otet una apa, pentru un otet mai slabut sau doua parti otet si una apa pentru un otet mai tare. Se poate adauga putin otet, peste vin, pt ai spori fermentatia, sau se lasa asa, dar va dura un pic mai mult. Cel mai indicat ar fi sa poti face rost de acea gelatina care se formeaza deasupra otetului nepasteurizat. Intreaba prin cunoscuti poate are cineva asa ceva. Se acopera gura borcanului cu tifon si se lasa la temperatura camerei la loc intunecat. In cateva saptamani, ar trebui sa obtii otetul dorit. Daca nu e destul de acru il mai lasi. Daca este asa cum doresti, il poti pune in sticle bine inchise si la pastrat. Cand este gata, poti face si cateva sticle separate de otet aromat pentru diferite ocazii sau chiar ca medicament. De exemplu otet cu tarhon, cu dafin, cu rozmarin si piper, cu usturoi, cu miere de albine, etc. sau cu toate la un loc. Nici nu stii ce comoara vei avea 🙂 . Spor la treaba si nu uita: incetul cu incetul se fabrica otetul 😛
Bravo Rafi ! De unde ai stiut ca fac cura cu otet ?! 🙂
🙂 am dat in carti si am vazut ca tii cura :))) Sper sa faci si tu, si sa-mi spui cum ti-a iesit :*