Cu siguranță, cei care își amintesc de anii ’80 își amintesc și de batonul cu lapte, deliciul copilăriei de atunci. Deși se mai găsesc și azi diferite variante, încă nu am găsit unul care să-mi redea gustul copilăriei. Unii îi spun ciocolată de casă și că era maro sau alb… eu mi-l amintesc în diverse culori: alb, roșu, verde, galben… cele roșii și verzi, fiind cele după care înnebuneam. Învelite în celofan transparent, în orașul meu natal se vindeau la ”gogoșerie” și de multe ori cu puțin noroc le prindeam proaspete. Alte ori după stat la rând nerăbdător, se terminau înainte să ajung în față 🙂 . Ciocolata de casă și cele care se găsesc azi, nu au textura batonului de atunci, oricât ar insista unii… Nu pentru mine… Eu mi-l amintesc dulce, dar nu foarte, cu o textură nisipoasă asemănătoare mierii zaharisite, nu se întindea ci era aproape sfărâmicios, moale și cu gust puternic de lapte praf. Da! Exact așa mi-l amintesc… batonul copilăriei mele 🙂
Acum, după trecerea multor ani, amintindu-mi de renumitul baton cu lapte, am încercat să-l prepar sperând în regăsirea gustului unic, ce a făcut furori atunci.
Ce a ieșit? Ei bine, pot spune că a ieșit aproape perfect, dar parcă totuși… totuși nu a reușit să-mi stârnească emoția unei revederi mult așteptate… De ce, nu știu… Poate că lipsea entuziasmul de atunci al copilăriei… Poate că maturizându-ne, devenim mult pre sofisticați și nimic nu ne mai satisface așa cum dorim… Cine știe ?!?… sau poate că trebuie să caut în continuare, rețeta originală 🙂 .
Dar gata!… Gata cu nostalgia… Să ne apucăm de treabă, că vor ieși foarte gustoase oricum 😛
Porții: hmm… ce să zic… depinde de dimensiunile pe care vreți să le aibă batonul… la vreo 10 cm lungime și 2×2 grosime, mi-au ieșit în jur de 10 bucăți 🙂
Timp total de preparare: aprox 30 minute
Vase / Ustensile de preparare:
- o crăticioară cu fund gros
- un castron sau alt vas pentru amestec
- mixer
- un făcăleț
- o pensulă
Ingrediente:
- 400 g zahăr
- 260 g lapte praf clasic (eu am avut două pliculețe de 130 g 🙂 )
- o linguriță suc de lămâie
- apă cât să umezească zahărul
Preparare:
Castronul sau vasul de amestec puneți-l la rece în frigider.
În crăticioară, puneți zahărul și apă cât să se umezească apoi puneți la foc moale să se topească și să se formeze siropul.
Luați spuma atunci când se formează, iar cu pensula umezită în apă, ștergeți mereu pereții crăticioarei, ori de câte ori vedeți că se cristalizează zahărul. Acest pas este important, deoarece dacă lăsați să se cristalizeze, se va compromite realizarea consistenței de care avem nevoie.
Atenție! Nu amestecați absolut deloc siropul. Fiți foarte atenți la fierbere, deoarece siropul de zahăr trece foarte rapid de la o fază la alta, iar câteva secunde de neatenție, pot compromite totul.
Când siropul de zahăr a început să se îngroașe, luăm o probă pentru a fi siguri de momentul în care este gata: într-un pahar cu apă rece, punem câteva picături de sirop, iar dacă picăturile ajung pe fundul paharului întregi, este gata.
În acest moment, adăugați sucul de lămâie, amestecați, adăugați laptele praf amestecând rapid, apoi stingeți focul. Scoateți castronul de la frigider și turnați imediat în el compoziția, apoi treceți rapid la amestecat cu mixerul, până ce se omogenizează totul.
Important! Toți acești pași, trebuiesc executați rapid, pentru a nu risca întărirea prematură a compoziției.
Dacă totul a fost executat cum trebuie, ar trebui să aveți un ”aluat” ușor elastic și sfărâmicios… să spunem ca o plastilină.
Aceasta compoziție o ”frământăm” de câteva ori cu făcălețul, apoi îi dăm o formă dreptunghiulară sau pătrată, de aproximativ 2 cm grosime. Din această formă, tăiem apoi ”batoanele” noastre, pe care le punem pe o tavă.
Se pot savura imediat, sau împachetate și păstrate la rece.
Spor la treabă!… Eu voi săpa în continuare după rețeta originală 🙂 .
Frumoasa relatare a gustului copilariei,aproape ca am mancat batonul preferat doar citind ,se pare ca reteta exacta nu o avem de unde recupera,pacat ,multumim pentru incercari😊
Mulțumesc pentru apreciere!
Descrierea e identică memoriei mele. Sper să găsiți ceea ce căutați. Căutând…am ajuns aici.
Rar întâlnesc persoane care pot descrie cu aşa o profunzime şi exactitate.
Mulțumesc.
AJ
Mulțumesc frumos pentru apreciere!
Am cautat si eu peste tot dupa ceva/ cineva care sa-si mai aminteasca cate ceva despre acest baton galben si incredibil de bun. Eu mi-l amintesca mai dreptunghiular si mai ingust, impachetat in celofan transparent cu eticheta mica alba pe care scria baton de inghetata. Imi amintesc ca costa 2,80 si mai tarziu 3 lei, adica dublu fata de o inghetata polara care era 1,50 sau 1,75 si era o adevarata dilema daca sa iau 2 inghetate sau un baton :))
Imi mai amintesc era rece si ca se topea foarte rau cand tineam degetele pe el de aceea m-am gandit ca este posibil sa fi fost vreo varianta de parfait…