Mai întâi să lămurim ce este aceea o rețetă sardă 🙂 … sau un sard 😛 , pentru că unii chiar m-au întrebat, neștiind despre ce este vorba. Nu, nu am greșit nimic… nu-i nici ”sârbă” nici sârb 😛 …
Așadar, o rețetă sardă este o rețetă care vine dintr-o regiune insulă a Italiei, care se numește Sardegna (Sardinia, Sardenia), iar un sard este un locuitor al Sardiniei 🙂 .
Acum că am lămurit cum stă treaba, știți că în continuare vom avea de-a face cu o rețetă care vine din regiunea Sardinia și a cărei denumire originală este ”Cinghiale alla cacciatora” .
Mulțumesc pe această cale lui Salvatore Usala (Tore), un sard ”DOC” 😛 care a avut bunăvoința să-mi dezvăluie rețeta s-a proprie.
Înainte să începem, trebuie să știți că acest preparat are gust de vânat și de vin, deci s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Atenție deci, mai ales dacă aveți musafiri!
Să trecem la treabă 🙂 …
Porții: 6 – 8
Timp total de preparare: – marinare o zi
– coacere – aproximativ 2 ore
Ustensile / Vase de preparare:
- un vas adânc pentru marinat, preferabil din ceramică sau sticlă
- o tigaie adâncă cu capac
- o sită
- un tifon
Ingrediente:
- 1 kg carne proaspătă de mistreț, preferabil tânăr.
- 250 g măsline verzi în saramură
- 150 g arpagic (poate fi și în oțet)
- 30 g capere în oțet sau sare
- 300 g suc de roșii
- 4 linguri ulei de măsline
- 3 linguri de oțet
- marinada în care s-a marinat carnea
- sare și piper după gust
– Pentru marinadă:
- 2/3 vin roșu bun, sec, corpolent, preferabil vechi ( Cabernet Sauvignon, Merlot)
- 2 cepi medii
- 2 – 3 tulpini de țelină, fără frunze
- 2 morcovi medii
- câteva boabe de piper
Preparare:
Cu o seară înainte, se taie carnea cuburi mari. Ceapa, țelina și morcovii se curăță, se spală și se taie grosolan, de dimensiuni medii (Mirepoix sau Paysanne) apoi se amestecă cu carnea și boabele de piper în vasul pregătit pentru marinat, se acoperă totul cu vinul roșu și se lasă la marinat până a doua zi când veți proceda în felul următor:
– Scoateți carnea din marinadă, separat legumele și filtrați vinul prin tifon pentru a elimina spuma și reziduurile de sânge.
Încingeți tigaia, puneți uleiul de măsline, apoi carnea de mistreț pe care o sărați ușor și rumeniți bine pe toate părțile.
Când carnea s-a rumenit deajuns, adăugați legumele din marinadă și le rumeniți împreună cu carnea.
Adăugați apoi vinul filtrat și coaceți totul la foc moale amestecând din când în când, până se formează un sos consistent.
Acum adăugați măslinele, caperele, arpagicul curățat și spălat (sau din oțet), cele trei linguri de oțet și gătiți circa 5 minute, după care adăugați sucul de roșii, acoperiți cu capac și gătiți până se omogenizează totul și se formează un sos gros.
Când este gata, luați de pe foc și lăsați să se răcească cu capac, la temperatura ambientală.
Se servește la temperatura ambientală, acompaniată de un vin roșu bun, sec, corpolent, vechi, care poate fi din același sortiment cu cel folosit la marinadă.
Vă doresc poftă mare!
Sfat!… Este cu mult mai gustoasă servită a doua zi, încălzită la temperatura ambientală.
Lasă un răspuns