Cheesecake este un desert pe bază de brânză foarte cunoscut și apreciat în lumea largă în special în Statele Unite unde este considerat desert tradițional, deși se pare că adevăratele origini ale acestui desert ar fi undeva în Grecia antică. Astăzi cheesecake se face în toată lumea, fiind personalizată în funcție de țară cu diferite feluri de brânză, precum crema fină de brânză proaspătă în Statele Unite, Canada… urda proaspătă în Italia (sau ricotta pentru cei care au uitat limba română 🙂 ) , brânza Quark în Germania sau Polonia, care este tot un fel de cremă de brânză proaspătă mai acrișoară, etc. În orice caz, indiferent de ce fel de brânză dulce utilizați, cheesecake vă va cuceri cu siguranță. Eu de exemplu, așa cum veți observa mai jos în rețetă, am folosit mai multe feluri de lactate. Ideea mi-a venit într-o zi în care trebuia să golesc frigiderul de mai multe produse care se apropiau de data scadentă. Și cum aveam câteva feluri de cremă de brânză și iaurturi care trebuiau consumate cât mai curând, am decis să fac un cheesecake din toate 🙂 …. rezultatul fiind un desert super delicios, chiar mai delicios decât un cheesecake normal. De atunci cheesecake-ul meu îl fac numai așa 😛 . Și până la urmă, în traducere cheesecake înseamnă prăjitură cu brânză, ne fiind specificat în denumire un anumit tip de brânză, așa că lăsați-i în pace pe cei care vă vor spune că nu se face așa sau că rețeta originală (care o fi aia, că sunt zeci de ”rețete originale” în jur 😛 ) se face doar într-un anumit fel 🙂 … Dacă vrem să mergem mai departe, putem spune că și plăcinta noastră cu brânză este tot un cheesecacke 😛 . Puneți ce brânză vă trece prin cap (evident proaspătă, dulce, acrișoară nu vorbim aici de brânzeturile sărate, maturate etc. )… veți vedea că rezultatul va fi o prăjitură delicioasă. De asemenea cheescake-ul se poate face fie copt la cuptor fie rece fără coptura, la frigider. Rețeta mea de astăzi este cu coacere la cuptor.
Porții: 8 – 10… sau numai una dacă vă hotărâți să o mâncați singuri 😛 :))))
Timp total de preparare: circa 1 oră jumate din care 1 oră coptura. Dar este numai bună de mâncat a doua zi de la frigider. Așa că este indicat să o preparați cu o seară înainte.
Ustensile / Vase de preparare:
- un robot de bucătărie, râșniță sau orice altceva cu care să puteți fărâmița fin biscuiții
- un vas adânc pentru amestecat ingredientele
- un mixer / tel
- o tavă rotundă cu margine detașabilă
- hârtie de copt
Ingrediente:
Pentru bază:
- 180 g biscuiți fărâmicioși, nisipoși (preferabil așa-zișii digestivi)
- 80 g unt
- două linguri de zahăr de trestie ( asta-i o fiță, bineînțeles că merge și zahărul normal 🙂 )
Pentru cremă:
- 500 g cremă de brânză proaspătă (gen philadelphia sau similar)
- 200g brânză mascarpone ( o puteți înlocui cu brânză proaspătă, urdă proaspătă sau puteți pune toate acestea împreună în proporție echilibrată dar să nu depășiți 1 kg de brânzeturi, altfel nu o să aibă loc în tavă 🙂 )
- 100 g smântână proaspătă
- 150 – 200 g iaurt simplu cremos
- 2 ouă întregi și un gălbenuș
- 100 g zahăr
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 30 g amidon de porumb
- câteva picături de esență de vanilie
- un vârf de cuțit de sare
Pentru decor:
- mix de fructe de pădure, căpșuni după plac.
Preparare:
Începeți cu fărâmițarea fină a biscuiților. O dată fărâmițați biscuiții amestecați-i cu untul și cele două linguri de zahăr de trestie (sau normal).
Tapetați fundul tăvii detașabile cu hârtie de copt apoi ungeți bine tava cu unt.
Transferați biscuiții fărâmițați în tavă și tapetați bine cu aceștia fundul tăvii și 2 -3 cm din pereții acesteia. Ca să tapetați mai bine folosiți de exemplu fundul drept al unui pahar și presați bine.
Puneți tava la frigider (NU congelator) până preparați crema.
Încingeți cuptorul la 180° pentru cuptor static sau 160°C pentru cuptor ventilat.
Într-un vas adânc, bateți ouăle cu zahărul și sarea până se face spumă apoi adăugați toate celelalte ingrediente și continuați să bateți cu mixerul să obțineți o cremă fină uniformă.
Scoateți tava din frigider și vărsați în ea compoziția, nivelați cu o spatulă și băgați la cuptor pentru primele 30 minute la 180°C apoi ultimele 30 minute la 160°C (160° apoi 140° pentru cuptorul ventilat). Dacă vi se pare că se arde prea repede la suprafață puteți acoperi cu folie de aluminiu pe care o dați la o parte spre sfârșitul copturii.
Când este gata opriți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească înăuntru cu ușa cuptorului întredeschisă circa 10 cm.
După răcirea completă, luați tava din cuptor și cu atenție scoateți cheesecake-ul și puneți-l pe un platou sau farfurie pentru servire. Decorați cu fructele de pădure după plăcere și imaginație apoi băgați în frigider pentru câteva ore. Așa cum am spus mai sus, este excelentă servită a doua zi.
Spor la treabă! 🙂
Lasă un răspuns