
HUMMUS
O rețetă foarte simplă și rapidă, hummus-ul este o mâncare foarte populară în țările din Orientul Mijlociu dar și în Grecia și la fel ca alte mâncăruri se găsește în diverse variante și în general se servește ca aperitiv. Hummus în limba română este năutul pe care cred că-l cunoaștem cu toții, un aliment foarte hrănitor, cu un ridicat conținut de proteine și săruri minerale și care poate înlocui o bună parte din proteinele animale. Este un aliment excelent pentru dietele vegane, vegetariene… Așadar rețeta de azi este o rețetă cu năut dar conține și un alt aliment la fel de important nutrițional și anume Tahini (gasit și ca Tahina, Thina, Thin sau Ardeh) o pastă obținută din semințe de susan și care alături de năut dă naștere unor variante de hummus, precum cea pe care o voi prezenta mai jos și care de fapt se numește ”Hummus cu tahini” sau în limba arabă ”Hummus bi tahini”. Pornind de la aceste două ingrediente, de bază să le spunem (deși tahini nu este prezent în toate variantele de hummus) se pot obține nenumărate feluri de mâncare de post, pentru cei care țin diete vegane /vegetariene, pentru cei cu intoleranță la gluten, etc.
Să trecem la treabă:
Porții: 6 – 8
Timp total de preparare: 5 – 10 min.
Ustensile / Vase de preparare:
- un blender / mixer
- un bol de dimensiuni medii
Ingrediente:
- 800 g / 1kg de năut fiert (în conservă sau îl fierbeți voi dar în acest caz timpul de preparare se mărește la câteva ore 😀 )
- 4 linguri de Tahini (pastă de susan)
- 1 linguriță de chimen măcinat
- un cățel mare de usturoi (sau chiar doi dacă vă place mult usturoiul)
- 6 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 – 3 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriță de sare (sau după gust)
Opțional:
- paprika dulce
- o lingură de susan prăjit
- câteva fire de coriandru sau pătrunjel
Preparare:
Scurgeți de apă năutul dar păstrați o parte pentru că veți avea nevoie. Puneți năutul în mixer sau în bolul în care veți amesteca, adăugați usturoiul pisat bine, tahini, chimenul, sucul de lămâie, 4 din cele 6 linguri de ulei de măsline și sarea. Porniți mixerul sau blender-ul și adăugați la nevoie câte puțină apă de la năut astfel încât la final să obțineți o pastă omogenă foarte fină și delicată, adică hummus-ul nostru. Gustați și dacă considerați că nu este pe placul vostru echilibrați gustul după preferință, cu mai mult suc de lămâie, tahini sau sare, sau usturoi , chimen, etc… Când v-ați decis că este pe gustul vostru, puneți hummus-ul în farfuria de servire (sau orice alt recipient doriți), puneți deasupra în mod uniform uleiul de măsline rămas, și opțional presărați cu paprika dulce, susan prăjit și coriandru sau pătrunjel mărunțit.
Poftă mare!

HUMMUS
Lasă un răspuns